Banner for Espa

Υπέρβαση με Κέντρα Διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προτείνει για την ΕΒΟΛ ο Ν. Πρίντζος

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
Να κάνει την υπέρβαση και να βρεθεί στο επίκεντρο της αγοράς, της διακίνησης, της διανομής και της κατανάλωσης με τη δημιουργία δύο κέντρων διανομών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προτείνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος να είναι το επόμενο βήμα της ΕΒΟΛ. Παραχωρώντας σήμερα συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμούς τόνισε πως φέτος ο τζίρος φαίνεται πως θα ξεπεράσει τα 20εκ. ευρώ, ενώ πρόσφατα έγινε επένδυση σε μηχανήματα και εξοπλισμό κόστους 2εκ. ευρώ. Ο κ. Πρίντζος μίλησε για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας αλλά και το θέμα της ακρίβειας, υπογραμμίζοντας πως θα γίνει το παν προκειμένου να διατηρηθούν οι τιμές και να μην μετακυλήσουν στην κατανάλωση, αλλά και να στηριχθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου μίλησε για όλα στη συνέντευξη Τύπου, τόσο για την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, το μέλλον της ΕΒΟΛ, τον οικονομικό, διοικητικό και φορολογικό έλεγχο στην ΕΑΣ, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του επικείμενου οικοπέδου στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, ώστε να ανεγερθεί νέο Δημαρχείο στο Βελεστίνο.

Η κλιματική κρίση επηρέασε την παραγωγή

Ο κ. Πρίντζος ξεκίνησε μιλώντας για το μείζον ζήτημα της κλιματικής κρίσης που έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις αγροτικές παραγωγές. Σημείωσε πως οι παγετοί, οι πλημμύρες και εν γένει οι καταστροφές έφεραν χαμηλές παραγωγές στο κριθάρι και το σιτάρι, αλλά και σε δενδρώδεις καλλιέργειες όπως οι αμυγδαλιές, με την καταστροφή εκεί να φτάνει και το 100%.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει καλύτερη τιμή στα προϊόντα, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τη ζημιά των αγροτών, όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και τη Θεσσαλία και σημείωσε πως η πολιτεία πρέπει να βάλει πλάτη και να μεθοδεύσει τι θα γίνει στο μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει δείξει την επίδρασή της στον αγροτικό κόσμο.

Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Πρίντζος είπε ότι η ΕΑΣ πλήρωσε 0,25 ευρώ προκαταβολή για το σιτάρι και εν συνεχεία το πούλησε προς 0,34, ενώ έδωσε στον αγρότη 0.32 ευρώ. Για το καλαμπόκι, που τώρα είναι συγκομιδή, ο Συνεταιρισμός δίνει προκαταβολή 0,25 ευρώ μέχρι να καθοριστεί στο τέλος του μήνα η τελική τιμή.

Όπως τόνισε ο κ. Πρίντζος η χρονιά προβλέπεται να είναι άσχημη για την κτηνοτροφία, αναφέροντας πως τον Οκτώβριο η ΕΒΟΛ θα πληρώσει το πρόβειο γάλα 1,15 ευρώ και το βιολογικό γίδινο προς 0,85 ευρώ και οι τιμές θα καθοριστούν εντός του μήνα.

«Η κτηνοτροφία θα περάσει δύσκολες ώρες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολιτεία ήδη έχει ξεκινήσει από τον Ιανό και τις καταστροφές,  να ανταποκρίνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα στα κελεύσματα της εποχής, δηλαδή ο ΕΛΓΑ να πληρώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, να δίνει προκαταβολές, γιατί οι ζημιές είναι τεράστιες. Ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει, εάν δεν σταθεί δίπλα πολιτεία. Έχουμε ενδείξεις ότι ξεκίνησε η πολιτεία μια άλλη πορεία», είπε.

Ο ίδιος διαβεβαίωση ότι η ΕΒΟΛ θα προσπαθήσει να απορροφήσει στο μεγαλύτερο ποσοστό όλες τις αυξήσεις στο γάλα, αλλά και στις ζωοτροφές. «Υπόσχομαι ότι ο κτηνοτρόφος θα παίρνει τις ζωοτροφές από το ΕΒΟΛ μόνο στην τιμή που αγοράσαμε συν τα έξοδα μεταφοράς, δηλαδή χωρίς κέρδος. Θα βοηθήσουμε και σ’ αυτό το κομμάτι. Θα προσπαθήσουμε να μην μετακυλήσουμε και τις αυξήσεις στην κατανάλωση και στους καταναλωτές που μας στηρίζουν και περνούν δύσκολα», τόνισε ο κ. Πρίντζος.

Τροχιά ανάπτυξης για την ΕΒΟΛ -Αναμένεται να ξεπεράσει τα 20εκ. ευρώ τζίρο

Εκτός όμως από τα προβλήματα ο κ. Πρίντζος μίλησε και για αισιόδοξα θέματα όπως η τροχιά ανάπτυξης της ΕΒΟΛ, η οποία είναι ταχύτατη και συνεχώς ανοδική.

«Πηγαίνουμε από το καλό στο καλύτερο. Είναι υγιέστατη συνεταιριστική οργάνωση, δεν χρωστάει πουθενά, δεν έχει κανένα δάνειο, δίνει μπόνους στο  προσωπικό, το οποίο το δώσαμε πριν δύο μήνες και μέρισμα στα μέλη. Φέτος το μέρισμα είναι 1500 ευρώ κι έχουμε ήδη δώσει 1000 ευρώ προκαταβολή. Αμφιβάλω εάν υπάρχει καλύτερη συνεταιριστική οργάνωση από του Βόλου . Έχει μεγάλη ρευστότητα, κάνει επενδύσεις», υπογράμμισε ο κ. Πρίντζος.

Ήδη η ΕΒΟΛ τους τελευταίου δύο μήνες προχώρησε σε επένδυση ύψους 2εκ ευρώ και μάλιστα μετρητά, όπως είπε ο πρόεδρος για να προμηθευτεί μηχανές εμφιάλωσης, μία γιαουρτομηχανή και έξι καινούργια αυτοκίνητα διανομής, για την ανανέωση του στόλου.

«Δεν χρωστάμε δεκάρα, πληρώνουμε μετρητοίς τους παραγωγούς και στο γάλα και στα άλλα προϊόντα. Η φετινή χρονιά ίσως ξεπεράσει το φράγμα των 20 εκ. ευρώ τζίρο , που δεν έχει φτάσει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

 Έχουμε πιάσει ταβάνι- Πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση

Ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε όμως και στην πορεία της ΕΒΟΛ λέγοντας χαρακτηριστικά πως » η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, η ατμομηχανή της οργάνωσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου έχει φτάσει ταβάνι, δεν μπορεί να πάει παραπάνω, διότι θέλει υποδομές» και εξήγησε μιλώντας για τις υποδομές πως από άποψη παραγωγής οι δυνατότητες είναι τεράστιες όμως το πρόβλημα είναι στην τροφοδοσία.

«Δεν μπορείς να τροφοδοτείς όλη την Ελλάδα με ένα κέντρο διανομής, εδώ στον Βόλο. Να φεύγουν κάθε βράδυ έξι νταλίκες για το λεκανοπέδιο», ανέφερε και υπογράμμισε πως η υπέρβαση είναι η δημιουργία Κέντρων Διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δημιουργώντας τα Κέντρα θα μπορεί η ΕΒΟΛ να ελέγχει τη διακίνηση και να εξυπηρετεί την Αττική, τα νησιά, την Πελοπόννησο και αντίστοιχα την Β. Ελλάδα. Το κόστος της δημιουργίας ενός Κέντρου Διανομής στην Αθήνα υπολόγισε ο κ. Πρίντζος πως είναι 4-6 εκ. ευρώ και ανέφερε πως θα θέσει την πρότασή του στο ΔΣ και στη Γενική Συνέλευση που εκείνη θα πάρει απόφαση.

» Ή θα μείνει σε βατά επίπεδα ή θα πάει παραπάνω», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η ΕΑΣ έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει από ιδίους πόρους το κόστος των Κέντρων Διανομής.

Δεν βρέθηκε τίποτα στον οκτάμηνο έλεγχο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα της οκτάμηνης έρευνας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τον ίδιο να επισημαίνει πως δεν βρέθηκε τίποτα στα διοικητικά, οικονομικά και φορολογικά του Συνεταιρισμού. Υπενθύμισε πως το 2019 υπήρξε επώνυμη αναφορά στον Υπ. Οικονομικών ότι στο ΕΒΟΛ θα πρέπει να γίνει έλεγχος και οικονομικός και διοικητικός  Ο Υπ. Οικονομικών μεταβίβασε το θέμα και έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τα τελευταία 15 χρόνια. «Μετά από οκτώ μήνες, εάν είχαν δικαίωμα να ανακοινώσουν βραβείο θα μας το είχαν δώσει, δεν βρέθηκε ούτε σε διοικητικό, ούτε οικονομικά και φορολογικά το παραμικρό για 15 χρόνια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου.

Πίστευα ότι υπήρχε σύμπνοια για το οικόπεδο στον Δήμο Ρήγα Φεραίο- Δεν ήθελα να διχάσω

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού μίλησε και για την πρότασή του να δώσει πίσω ο Συνεταιρισμός τα οικόπεδα που του έδωσαν οι κοινότητες το 1928 και 1930, καθώς οι αποθήκες προϊόντων που έγιναν δεν χρησιμοποιούνται πλέον. «Δεν είπα να τα πουλήσουμε, είπα να τα δώσουμε και να τα αξιοποιήσουν οι κοινότητες», είπε ο κ. Πρίντζο και συνέχισε για το περιβόητο οικόπεδο στο Βελεστίνο, που πρότεινε να δοθεί στον Δήμο Ρήγα Φεραίου για την ανέγερση νέου Δημαρχείου ότι » πίστευα ότι θα υπήρχε σύμπνοια. Δεν το χειρίστηκα επικοινωνιακά.  Άκουσα τα εξ αμάξης,  ότι προσβάλλω κατοίκους. Μόλις διαπίστωσα ότι δημιουργεί ρήγμα η πρόθεσή μου αυτή την πήρα πίσω. Ήθελα να βοηθήσω και όχι να διχάσω. Μπορεί να μην το διαχειρίστηκα καλά».

Πηγή:https://magnesianews.gr/