24210 95638 - 95095
ΣΑΣΟΕΕ: Παρέμβαση για να σταματήσουν οι διώξεις συνεταιριστών
12 Σεπ 2017

Πολιτική και νομοθετική παρέμβαση στην κυβέρνηση θα κάνει ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) για να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος συνεταιριστών σε συνεταιριστικές οργανώσεις που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εκκαθαρίσεις. Στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε σήμερα στην ΕΒΟΛ, παρουσία του προέδρου της Αλ. Κοντού, του αντιπροέδρου της ΣΑΣΟΕΕ του προέδρου της ΕΒΟΛ, Νικ. Πρίντζου και εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων από όλη την Ελλάδα, τονίστηκε ότι πολλοί βρίσκονται προς της φυλάκισης δεκάδων ετών, ενώ παρατέθηκαν δύο περιπτώσεις συνεταιριστών που δήλωσαν στον κ. Πρίντζο ότι βρίσκονται προς της αυτοκτονίας!

Για θέμα ηθικής τάξης και δικαίου έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Αλέξ., Κοντός, τονίζοντας ότι άνθρωποι που κατά τεκμήριο είναι αθώοι και οι διαχειριστικοί έλεγχοι που έγιναν απέδειξαν ότι δεν έβαλαν το χέρι στο «μέλι» διώκονται. Όπως είπε οικογένειες διαλύονται, οι υγείας τους έχει κλονιστεί σοβαρά και έχουν επιβληθεί πολύ μεγάλες ποινές, διότι οι οργανώσεις οφείλουν ποσά στο ΙΚΑ, σε ασφαλιστικά ταμεία και στο Δημόσιο.
Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι ο νόμος παρακωλύει την εκκαθάριση να προχωρήσει και πρόσθεσε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις αν είχε προχωρήσει η εκκαθάριση, θα είχαν κλείσει οι οφειλές και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

Συνεταιριστές θέλουν να αυτοκτονήσουν
Περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση στους συνεταιριστές ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Νικήτας Πρίντζος δήλωσε ότι θλίβεται από την κατάσταση που επικρατεί και τόνισε ότι συνεταιριστής από το Κιλκίς καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών σε κοινωφελή εργασία, ενώ δεσμεύτηκαν χρήματα και περιουσιακά του στοιχεία. Ο ίδιος είπε στον κ. Πρίντζο ότι σκέφτεται σοβαρά την αυτοκτονία.
Παρόμοια περίπτωση είναι αυτή συνεταιριστή στο Ηράκλειο Κρήτης, που συνελήφθη τρεις φορές και υπέστη κοινωνικό διασυρμό.

«Είμαι συγκλονισμένος. Μέχρι τώρα 2-3 συνεταιριστές που είπαν ότι θα αυτοκτονήσουν για να μην πάνε στη φυλακή», δήλωσε ο Νικήτας Πρίντζος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ Αλ. Κοντός αναφέρθηκε σε περίπτωση στην Ξάνθη όπου σε δύο συνεταιριστικές οργανώσεις μπήκαν δικηγόροι εκκαθαριστές για 2-3 μήνες και σήμερα καταλογίζονται στον καθένα 70 εκ. Ευρώ χρέη των οργανώσεων από το παρελθόν. “Όλα αυτά αποτελούν παραλογισμό. Πρέπει η κυβέρνηση να το αντιληφθεί”, τόνισε.
Ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι θα ληφθούν αποφάσεις και θα αναδειχθούν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που έχουν οδηγηθεί Συνεταιριστικές Οργανώσεις. «Δεν έχουν τέλος, οι δικαστικές διώξεις, οι ποινές και η δέσμευση προσωπικών λογαριασμών. Η Πολιτεία θα πρέπει να καταλάβει ότι θα πρέπει να δώσει λύση στο θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διώξεις και ποινές δεκάδων χρόνων
Ο κ. Κοντός δήλωσε ότι είναι άδικο να διώκονται άνθρωποι που δεν έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται γιατί όπως εξήγησε «στις περισσότερες οργανώσεις έγιναν διαχειριστικοί έλεγχοι δε βρέθηκε τίποτα μεμπτό για τους ανθρώπους αυτούς, ωστόσο διώκονται με ποινές 50 – 60 χρόνων κάθειρξη.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν καλύπτει κανέναν που έχει βάλει το δάχτυλο στο «μέλι», αλλά θα πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση γι αυτό το θέμα. «Ζητούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει σε ρύθμιση, έτσι ώστε όσο διαρκεί η εκκαθάριση και μετά αυτοί που αποδεδειγμένα δεν έχουν προβεί σε πράξεις που να έχουν θίξει την περιουσία των οργανώσεων να σταματήσουν να διώκονται», τόνισε.
Τέλος, ανέφερε ότι τον έχει εκπλήξει το γεγονός ότι ενώ υπήρχε μια διάταξη που αναστέλλει τις διώξεις μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκκαθαρίσεις, αυτή αποσύρθηκε και πλέον ζητείται μια παρόμοια διάταξη, διότι κανείς στο πολιτικό σύστημα δεν επιθυμεί να διώκονται αθώοι άνθρωποι.

Σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης
Στη διάρκεια της σύσκεψης, όπου παραβρέθηκε και η νομική υπηρεσία, ετοιμάστηκε σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που θα προωθηθεί στην κυβέρνηση.
Η δικηγόρος που ασχολήθηκε με το θέμα της δίωξης των προέδρων και τις κατασχέσεις ατομικών τους στοιχείων, ενημέρωση τα μέλη του ΣΑΣΟΕΕ ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και οι αιτήσεις ανακοπής πλειστηριασμών σε βάρος τους που ασκούνται είναι κατασταλτικό μέτρο που δεν φέρνει αποτελέσματα.
Η νομικός εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει πίεση για να ψηφιστεί τροπολογία, ώστε να σταματήσουν διώξεις και μέτρα, καθώς τα πρωτόδικα Δικαστήρια έγιναν, όπως και ένα μέρος των δευτεροβάθμιων και ήδη εκτελούνται οι ποινές.