24210 95638 - 95095
ypaithros.gr: Το success story της ΕΒΟΛ. Αυξάνει πωλήσεις και κέρδη, διευρύνει τον όγκο παραγωγής, ανοίγει νέες αγορές
14 Νοε 2015

Με αγάπη απ' τον Βόλο σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Της Νατάσας Φραγκούλη

Τον Απρίλιο του 2015 το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Αl Jazeera µετέδωσε εκτενές ρεπορτάζ για τη γαλακτοβιοµηχανία στην Ελλάδα. Επικεντρώθηκε σε µια βολιώτικη µονάδα, η οποία, σε συνθήκες βαθιάς οικονοµικής κρίσης, καταφέρνει να λειτουργεί ως µια απόλυτα υγιής εταιρεία και ταυτόχρονα πετυχαίνει να κερδίσει το στοίχηµα ως κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση, που προστατεύει το εισόδηµα των παραγωγών µιας ολόκληρης περιοχής.
 
Η γαλακτοβιοµηχανία ήταν η ΕΒΟΛ, η οποία, κάτω από τη διαχείριση του Αγροτικού Συνεταιρισµού Βόλου, µε ιστορία από το 1952 µεγαλώνει γενιές µε το γάλα της.
 
Ο άνθρωπος, που βρίσκεται στο τιµόνι της ΕΒΟΛ, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου, Νικήτας Πρίντζος, νιώθει µάλλον άβολα µε την ιδιότητα του «επιτυχηµένου επιχειρηµατία manager» που του αποδίδεται, και µε τον όρο «successstory». Ωστόσο, η ίδια η πορεία της ΕΒΟΛ και τα πλάνα της, όπως τα µεταφέρει στην «ΥΧ», επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισµό.

Ρεκόρ ζήτησης

Σήμερα, η ΕΒΟΛ διαθέτει έναν προϊοντικό «άσσο στο μανίκι», αφού είναι η μόνη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα που παράγει φρέσκο βιολογικό γίδινο γάλα. Το προϊόν συλλέγεται ημερησίως σε απόσταση μίας ώρας από τη μονάδα, από ζώα της αυτόχθονnς φυλής Σκοπέλου, που εκτρέφονται στ   περιοχές του δυτικού Πηλίου και βόσκουν σε εκτάσεις οι όποιες έχουν χαρακτηριστεί βιολογικές.

Για το φρέσκο βιολογικό γίδινο γάλα εκδηλώνεται ζήτηση τουλάχιστον διπλάσια των παραγόμενων ποσοτήτων, με πολλούς εντός και εκτός συνόρων  να μιλούν ήδη για το «βολιώτικο θαύμα» και την εταιρεία να διερευνά τις  δυνατότητες  επέκτασης τnς  παραγωγής.

Παραγωγικό ορμητήριο τnς  ΕΒΟΛ αποτελεί η νέα υπερσύγχρονη μονάδα  παστερίωσης και εμφιάλωσης  γάλακτος, προϊόν επένδυσης  6,5 εκατ. ευρώ, καθώς και η πλήρως ανανεωμένη μονάδα γιαουρτιού και τυροκόμnσης.

Ανοδική πορεία

Η ΕΒΟΛ. μεσούσnς  της χειρότερης οικονομικής  κρίσης στην Ελλάδα, όχι μόνο θα καταφέρει φέτος να αυξήσει τον τζίρο της κατά 20 εκατ. ευρώ, τηρώντας μια παράδοση που τη θέλει να αυξάνει τις πωλήσεις κατά-5-12%  ετησίως, όχι μόνο θα βελτιώσει την κερδοφορία της. διατηρώντας μάλιστα μηδενικές δανειακές υποχρεώσεις. αλλά θα αυξήσει τον όγκο παραγωγής. τn στιγμή που n εγχώρια γαλακτοπαραγωγή φθίνει επικίνδυνα. και θα κερδίσει το στοίχημα που -κατά τον κ. Πρίντζο- βρίσκεται στον πυρίνα  της  φιλοσοφίας της: να εγγυηθεί το εισόδημα των 500 κτηνοτρόφων και των 6000 γεωργών. με τους οποίους συνεργάζεται  προσφέροντάς τους τις καλύτερες τιμές της αγοράς.

Επέκταση

Λένε ότι οι καλές εταιρείες ικανοποιούν ανάγκες και οι μεγάλες δnμιουργούν αγορές. Αν ισχύει. n ΕΒΟΛ είναι σίγουρα μια καλή μεγάλη εταιρεία. Κόντρα στην εγχώρια επιχειρηματική δυστοκία. n γαλακτοβιομηχανία επεκτείνει το πανελλαδικό δίκτυο διανομής της. Με ορίζοντα την άνοιξη. «ξε­ κλειδώνει» τις αγορές της Πελοποννήσου και της  Κρήτης έχοντας. σύμφωνα με τον κ. Πρίντζο. προχωρημένες επαφές για τη διανομή των προϊόντων της. Ταυτόχρονα. ενδυναμώνει τη θέση της στην Αττική. σε συνεργασία με νέο ηχηρό όνομα του λιανεμπορίου,  πέραν των τριών,  με τα οποία ήδη  συνεργάζεται. ενώ μέσα στον Δεκέμβριο ετοιμάζεται να «ρίξει» νέα. υψnλής  προστιθέμενης αξίας. προϊόντα στην αγορά. όπως το  στραγγιστό  γιαούρτι.

Ταυτόχρονα. κοιτώντας εκτός συνόρων. αξιολογεί προτάσεις από μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές αγορές αλλά και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. όπου εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα της.

Κορωνίδα των προτεραιοτήτων παραμένει n ποιότητα. την οποία η  ΕΒΟΛ μπορεί να εγγυηθεί ότι  γνωρίζει καθετοποιημένα : από την τροφή  του ζώου. την οποία παράγει n ίδια. μέχρι και την εμφιάλωση. αφού n ίδια παρασκευάζει και τις φιάλες του γάλακτος.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Η ΕΑΣ Βόλου ιδρύθηκε το 1926 και είναι το δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των Συνεταιρισμών των χωριών του Βόλου, του Δυτικού Πηλίου και της περιοχής του Βελεστίνου.

Η ΕΒΟΛ απασχολεί σήμερα 140 άτομα, διαθέτει 60 κωδικούς γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει μερίδιο 80% στη Μαγνησία και παρουσία στην Αττική  με 600 σημεία πώλησης.

Το 2015 αναμένεται να εμφανίσει τζίρο 20 εκατ. Ευρώ, επιτυγχάνοντας να πενταπλασιάσει τις πωλήσεις της μέσα σε μια πενταετία, ενώ ανοδικά θα κινηθούν κέρδη και όγκος παραγωγής.

 

«Η κατάσταση στον κάμπο είναι άσχημη»

Παρά τις. επιδόσεις της ως μια υγιής επιχείρηση, η ΕΒΟΛ για τους γνωρίζοντες  παραμένει σημείο αναφοράς του συνεταιριστικού κινήματος, καθώς συνεχίζει να ασκεί παρεμβατική πολιτική στις τιμές που εισπράττει ο κτηνοτρόφος, πληρώνοντας  σε τιμές και με ταχύτητα που θα ζήλευαν πολλές ιδιωτικές εταιρείες.

Παρά την ανοδική πορεία της  ίδιας  της  ΕΒΟΛ, ο άνθρωπος  που υπογράφει την  επιτυχία της  γαλακτοβιομηχανίας, ο Νικήτας Πρίντζος, δεν είναι αισιόδοξος για την πορεία της αγροτικής και  κτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα. Ο Σαρακατσάνος γνώστης της  αγοράς και έμπειρος συνεταιριστής -αν και ο ίδιος προτιμά να δηλώνει απλό κτηνοτρόφος- μεταφέρει στην «ΥΧ» μια μάλλον ανησυχητική εικόνα: «Ο κάμπος της  Θεσσαλίας, αλλά και το σύνολο του αγροτικού τομέα, δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Τα προβλήματα δεν θυμίζουν αυτά άλλων εποχών. Είναι πλέον θεμελιώδη και αφορούν την ίδια την ύπαρξη του κλάδου. Αν όντως η Πολιτεία πιστεύει ότι ο αγροτικός και αγροδιατροφικός  τομέας αποτελεί έναν από τους πυλώνες  της οικονομίας, που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, πρέπει να το δείξει έμπρακτα και άμεσα» καταλήγει ο κ. Πρίντζος.