24210 95638 - 95095
Μαζί «βαριά» ονόματα ενώσεων και ΠΑΣΕΓΕΣ στη σύσκεψη του Βόλου
03 Αυγ 2015

Με ένα λιτό κείµενο στο οποίο η Συνοµοσπονδία δηλώνει ότι συµµερίζεται «πολλούς από τους προβληµατισµούς που αναπτύσσονται στην επιστολή κάλεσµα που της απευθύνθηκε», αναφέρει ότι «πεποίθησή της ήταν και παραµένει ότι µόνο µέσα από κοινή και συντεταγµένη πορεία, µπορεί το συνεταιριστικό κίνηµα να αντιµετωπίσει τα µεγάλα προβλήµατα».

Σηµειώνεται ότι η εν λόγω πρόσκληση προς την ΠΑΣΕΓΕΣ αποτέλεσε «απόσταγµα» µαραθώνιας συνάντησης την Τετάρτη 29 Ιουλίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ενός συµπαγή πυρήνα εκπροσώπων ενώσεων από το Βόλο, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, την Καλαµπάκα, τα Γρεβενά, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, την Καβάλα και τη Ροδόπη, υπό το συντονισµό του Νίκητα Πρίντζου της ΕΑΣ Βόλου, οι οποίοι ουσιαστικά έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την απαξίωση που έχει υποστεί η τριτοβάθµια ζητώντας πρωτοβουλίες που θα της δώσουν τη δυνατότητα να ανακτήσει το χαµένο κύρος της και να ξαναγίνει ο βασικός συνοµιλητής της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
Κοινή συνισταµένη µάλιστα της συζήτησης, που κράτησε περισσότερες από 4 ώρες, ήταν ότι θα πρέπει να γίνει άµεσα µια συνάντηση µε τη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, για την οποία ρόλο διαµεσολαβητή ανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας, Κώστας Λεπίδας, ο οποίος τυγχάνει µέλος του ∆.Σ. Επιπλέον επί τάπητος τέθηκε και το ενδεχόµενο µη ανταπόκρισης της οργάνωσης, και εκφράστηκε η πρόθεση των συνεταιριστών να πάρουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία της οργάνωσης µιας µεγάλης συνάντησης,  πιθανότατα στα Αµπελάκια για συµβολικούς λόγους, η οποία θα ορίσει ένα νέο συντονιστικό όργανο εκπροσώπησης. Το  όργανο, τονίστηκε, θα εξουσιοδοτηθεί από τη σύσκεψη να µιλήσει µε την κυβέρνηση και να διαπραγµατευτεί ή να οργανώσει κινητοποιήσεις, χωρίς να αποκλείεται να χρειαστεί και να προσεγγίσει ευρωβουλευτές και να τους ζητήσει να µεσολαβήσουν να συνάντηση µε τον Επίτροπο Γεωργίας.

Όλη η απάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ
Η ΠΑΣΕΓΕΣ συναισθανόµενη την ευθύνη της έναντι των συνεταιρισµένων αγροτών της χώρας και συµµεριζόµενη πολλούς από τους προβληµατισµούς που αναπτύσσονται σε επιστολή κάλεσµα που της απευθύνθηκε, γνωστοποιεί ότι θα ανταποκριθεί θετικά και θα συµµετέχει στη σύσκεψη στις 04/08/2015 στο Βόλο, στα γραφεία της ΕΑΣ Βόλου. Η αντιπροσωπεία της θα αποτελείται από τον Πρόεδρό της, κ Τζανέτο Καραµίχα, τον Γενικό Γραµµατέα, κ. Χρήστο Μπαρλιά, τον Α’ Αντιπρόεδρο, κ. Κώστα Σκιαδά, και τον Γενικό ∆ιευθυντή, κ. Γιάννη Κολυβά. Πεποίθηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν και παραµένει ότι µόνο µέσα από κοινή και συντεταγµένη πορεία, µπορεί το συνεταιριστικό κίνηµα αποτελεσµατικά, να αντιµετωπίσει τα µεγάλα προβλήµατα και να αποτρέψει την επερχόµενη διάλυση της αγροτικής µας οικονοµίας, η οποία µε µαθηµατική ακρίβεια θα συντελεστεί εάν υιοθετηθούν τα φορολογικά µέτρα της κυβέρνησης.


Καλούµε την ΠΑΣΕΓΕΣ σε συνάντηση στον Βόλο την Τρίτη 4 Αυγούστου, αλλιώς δική µας πανελλαδική στα Αµπελάκια

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  29/07/2015

Προς ∆Σ ΠΑΣΕΓΕΣ

Κύριε Πρόεδρε,
Σε όλες τις βαθµίδες του Συνεταιριστικού κινήµατος και σε όλους τους Συνεταιριστές, αλλά και σε ολόκληρο τον αγροτικό κόσµο, κοινή είναι η πεποίθηση ότι τα προβλήµατα του Συνεταιριστικού κινήµατος αλλά και του αγροτικού κόσµου, είναι τεράστια και επείγοντα.
Η αγωνία µας, η ανησυχία µας για τα τεκταινόµενα στον αγροτικό χώρο, αλλά κυρίως για την λαίλαπα των µέτρων που έρχονται και που θα οδηγήσουν στον αφανισµό του αγρότη και της αγροτικής οικονοµίας, δηµιούργησαν την ανάγκη της συνάντησής µας, προχθές στην Θεσσαλονίκη, για µια γενικότερη ανταλλαγή απόψεων αλλά κυρίως για αναζήτηση λύσεων,  σε όλα αυτά.
Κυρίαρχη άποψη και καθολική όλων, υπήρξε το κενό επικοινωνίας που υπάρχει εδώ και καιρό µε το Υπουργείο και γενικότερα µε την Πολιτεία τα τελευταία 5 χρόνια. Η ΠΑΣΕΓΕΣ για λόγους που δεν αντιλαµβανόµεθα, έχει απαξιωθεί , όπως και όλο το Συνεταιριστικό κίνηµα.
Η αποκατάσταση της επικοινωνίας µε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων θεωρείται επιτακτική και επιβεβληµένη.
Επίσης, κοινή ήταν η διαπίστωση όλων των παρευρισκοµένων, ότι δυστυχώς το Συνεταιριστικό κίνηµα δεν εκπροσωπείται πλέον.
Η πολιτική ηγεσία, οφείλει να δείξει τον απαραίτητο σεβασµό στην εκλεγµένη ηγεσία του αγροτικού χώρου και ιδιαίτερα στο θεσµό.
Το Συνεταιριστικό κίνηµα, χρειάζεται αναγέννηση και εκσυγχρονισµό, οι καιροί το επιβάλλουν να αφήσουµε στην άκρη αυτά που µας χωρίζουν, εάν µας χωρίζουν, και όλοι οµονοούντες µε σύνεση και λογική , χωρίς ρεβανσισµούς και ακρότητες, να αποφασίσουµε για το πώς θα πορευτούµε,  προκειµένου στις µοναδικά δύσκολες στιγµές που περνάει η Χώρα µας και ο αγροτικός πληθυσµός, να χαράξουµε το στόχο για να αντιµετωπίσουµε την επερχόµενη διάλυση της αγροτικής οικονοµίας.
Προς την κατεύθυνση αυτή,  καλούµε την ΠΑΣΕΓΕΣ, σε συγκέντρωση που έχουµε προγραµµατίσει να γίνει στο Βόλο  την Τρίτη 4 Αυγούστου και ώρα 11:00 π.µ. στην ΕΑΣ ΒΟΛΟΥ στα γραφεία της, στην Α ΒΙΠΕ Βόλου, για άµεση συνεννόηση αντιµετώπισης της κατάστασης, µήπως και την υστάτη στιγµή πετύχουµε κάτι.
 Σε περίπτωση άρνησής σας να παρευρεθείτε σε αυτή την συγκέντρωση, είµαστε αναγκασµένοι (και αυτό δεν αποτελεί απειλή), να αναλάβουµε πρωτοβουλίες (πανελλαδική συγκέντρωση) µε µοναδικό µέληµά µας, να αποτρέψουµε τον αφανισµό του Συνεταιριστικού κινήµατος αλλά και των αγροτών, τους οποίους όλοι εµείς εκπροσωπούµε.

Φιλικότατα
Οι υπογράφοντες

1. ΜΠΑ∆ΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΓΡ. ΣΥΝ/ΣΜΟΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ(ΕΑΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΗΣ)
2. ΦΟΛΙΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Α.Σ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
3. ΒΛΕΤΣΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,Α.Σ. ΓΡΕΒΕΝΩΝ
4. ΤΣΑΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Α.Σ.ΠΕΛΛΑΣ
5. ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛ., Α.Σ.ΚΑΡ∆ΙΤΣΑΣ (Ν.ΕΝΩΣΗ)
6. ΚΟΤΤΗΣ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΣ, Α.Σ. ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
7. ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, Α.Σ. ΚΙΛΚΙΣ
8. ΓΑΒΡΗΙΛΙ∆ΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, Α.Σ. ΚΙΛΚΙΣ
9. ΠΡΙΝΤΖΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, Α.Σ. ΒΟΛΟΥ
10. ΣΙ∆ΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Α.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ
11. ΣΚΟΠΙΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ,∆ΙΑΚΛΑ∆ΙΚΗ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΡΟ∆ΟΠΗΣ
12. ΓΚΛΑΡΑΚΗΣ ΦΩΤΗΣ, Α.Σ. ΧΑΛΚΙ∆ΙΚΗΣ
13. ΧΑΙ∆ΕΥΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ, Α.Σ. ΑΡΝΑΙΑΣ
14. ΛΟΥΒΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Α.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
15. ΜΠΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟ∆ΟΥΛΟΣ, Α.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
16. ΓΚΑΜΠΡΟΥ∆ΗΣ ΑΞ., Α.Σ. ∆Ι∆ΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
17.  ΧΑΤΖΗΕΛΕΥΘΕΡΙΑ∆ΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, Α.Σ. ΞΑΝΘΗΣ

«Δε σηκώνουμε μπαϊράκι, θέλουμε σύνθεση»
Παρά την κριτική -ενίοτε ιδιαίτερα αυστηρή- που ασκήθηκε, πάντως, στο σύνολό τους οι πρόεδροι των οργανώσεων ξεκαθάρισαν στη Θεσσαλονίκη  πως η κίνησή τους δεν υποκρύπτει στοιχεία υπονόµευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά ενεργοποίησής της: «Θέλουµε να γίνει ξεκάθαρο πως εδώ, σήµερα, δεν σηκώνουµε κανένα µπαϊράκι. Είναι µια συνάντηση προβληµατισµού, επειδή η δοµή της οργάνωσης δεν µπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, επιδιώκουµε µε σύµπνοια και νηφαλιότητα να την ξαναχτίσουµε και να κερδίσει το χαµένο κύρος της», ανέφερε ο Νικήτας Πρίντζος, ο οποίος, ωστόσο, δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πειρασµό να αφήσει και τις µπηχτές του, τονίζοντας, ρητορικά, ότι δεν είναι δυνατόν η ηγεσία της οργάνωσης να είναι σε «κόντρα» µε όλους, ανεξαιρέτως, τους υπουργούς που έχουν περάσει από το ΥπΑΑΤ.

Θα επανακαθορίσει τη θέση του
Την ανάγκη να ανακτήσει η ΠΑΣΕΓΕΣ «τη δύναµη του κόσµου από τη βάση, την οποία έχει χάσει, δυστυχώς», σηµείωσε από την πλευρά του ο Κώστας Λεπίδας, από την ΕΑΣ Καβάλας, προσθέτοντας ότι «η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ανύπαρκτη σήµερα, γιατί την απαξίωσαν οι ίδιοι οι αγρότες, αλλά εάν κλείσει, όπως ζητούν κάποιοι, ποιο άλλο όργανο εκπροσώπησης υπάρχει για να την αντικαταστήσει αύριο;».  Στο σηµείο αυτό δε, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως θα επανακαθορίσει τη στάση του, ως µέλος του θεσµικού οργάνου, σε περίπτωση που η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν ανταποκριθεί στην προσέγγιση που θα γίνει.

Μείζον θέµα η εκπροσώπηση
Αυστηρή κριτική και από τον Χρήστο Σιδερόπουλο της νέας Ένωσης Λάρισας, ο οποίος δεν έκρυψε πως το θέµα της εκπροσώπησης των αγροτών είναι µείζον, υπογραµµίζοντας πως αυτό θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη και η πολιτεία, η οποία θα το αισθανθεί όταν θα διαπιστώσει ότι έχει να κάνει µε πολλούς συνοµιλητές.

«Αν δεν πάνε καλά οι αγρότες θα κλείσουν οι Ενώσεις»
Το διαίρει και βασίλευε δεν έχει κανένα νόηµα, είπε από την πλευρά του ο κ. Ν. Σκοπιανός από τη Ροδόπη, ο οποίος σε κάποια αποστροφή του λόγου δεν απέρριψε την ιδέα, αν πρόκειται να ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας µε το υπουργείο, να θυσιαστούν και κάποια πρόσωπα στην ηγεσία της τριτοβάθµιας οργάνωσης. Ακολούθως, διερωτήθηκε «αν έχουµε καταλάβει ότι έρχεται φορολογική λαίλαπα», και προειδοποίησε ότι «οι σηµερινοί ισχυροί, θα πρέπει να έχουν την ίδια κι ίσως µεγαλύτερη ανησυχία, γιατί το κλίµα στην αγορά είναι δύσκολο και επιβάλλεται να συνεργαστούµε».
Αναφορικά µε το προς ψήφιση φορολογικό νοµοσχέδιο για τους αγρότες, ο πρόεδρος του Α.Σ. Καλαµπάκας ∆ηµήτρης Κόττης τόνισε ότι «αν δεν πάνε καλά οι αγρότες, νοµοτελειακά θα κλείσουµε και οι συνεταιρισµοί».

Φορολογική λαίλαπα, όταν το κράτος τα έχει όλα απλήρωτα
Στο πλαίσιο αυτό έγινε εκτενής αναφορά από όλους στην αύξηση του ΦΠΑ, του συντελεστή φορολόγησης από το 13% στο 23%, στην αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου, στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών στο πετρέλαιο κλπ, και όλα αυτά, όπως ειπώθηκε από τον Αθανάσιο Φολίνα, γεωπόνο από την ΕΑΣ Γρεβενών, τη στιγµή που το κράτος έχει απλήρωτη εδώ και τέσσερα χρόνια τη νιτρορύπανση, τέσσερα χρόνια τη βιολογική γεωργία και ένα χρόνο τη βιολογική κτηνοτροφία, ενώ «όταν έµειναν δύο µέρες απλήρωτοι οι υπάλληλοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, χάλασε ο κόσµος».

Για τον Νόµο 4015
Ιδιαίτερη µνεία, τέλος, έγινε και στο θέµα της προωθούµενης αναµόρφωσης του νόµου για τους συνεταιρισµούς, µε τους παρισταµένους να συµφωνούν πως ανεξάρτητα από τα λάθη και τις παραλείψεις που είχε ο Ν4015, θα πρέπει να προσεχθεί στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει προσεχώς να δροµολογηθούν αλλαγές στην κατεύθυνση της δηµιουργίας οµάδων παραγωγών. Ειδικά για τις τελευταίες, όµως, τονίστηκε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί να είναι µικρές και ελεγχόµενες, γιατί έτσι θα δρουν διασπαστικά ως προς το συνεταιριστικό κίνηµα, το οποίο, όπως τόνισαν µε νόηµα παριστάµενοι, «αν δεν υπήρχαν οι συνεταιρισµοί, ποιες θα ήταν οι τιµές στο σκληρό στάρι φέτος ή στα γαλακτοκοµικά;». Στο σηµείο αυτό, µάλιστα, παρενέβη ο κ. Πρίντζος, ο οποίος στην ουσία «ευθύνεται» για την αποτροπή του κατρακυλίσµατος της τιµής στο σκληρό στάρι φέτος µε την απόφαση της ΕΑΣ Βόλου, να αγοράσει µε 25 λεπτά, τονίζοντας ότι «σήµερα µου το ζητάνε 32 λεπτά το κιλό, που σηµαίνει ότι αν κρατήσω 1-2 λεπτά το κιλό για τα έξοδα, ο παραγωγός θα πάρει επιπλέον 5 λεπτά στην εκκαθάριση. Αυτή είναι η δουλειά µας».