24210 95638 - 95095
Έλλειψη ρευστότητας και μείωση της κατανάλωσης στο ΕΒΟΛ
02 Ιουλ 2015

Τέταρτη μέρα που παραμένουν κλειστές οι τράπεζες και τα προβλήματα ρευστότητας, άρχισαν να «χτυπούν την πόρτα» των τοπικών βιομηχανιών, με μια υγιή αγροτική οργάνωση, όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου και το εργοστάσιο ΕΒΟΛ, να βλέπουν τα πρώτα σημάδια των επιπτώσεων ρευστότητας, να έχουν επίπτωση στους εργαζόμενους, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες, αλλά και στην παραγωγική διαδικασία, καθώς υπάρχει πρόβλημα με την πληρωμή και την προμήθεια πρώτης ύλης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νικήτας Πρίντζος, εξέπεμψε SOS για την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό τομέα, μετά τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις, αναφέρθηκε στα προβλήματα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, που έχουν αποτέλεσμα το ΕΒΟΛ να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν για να περισώσουν ότι μπορούν, διότι ήδη έγινε μεγάλη ζημιά στην οικονομία της χώρας.

Ο πρόεδρος της του ΕΒΟΛ αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, λέγοντας ότι η οργάνωση, που μέχρι προχθές κατάφερνε να επιβιώσει, χωρίς δάνεια και υποχρεώσεις, έφτασε στο σημείο σήμερα να έχει απλήρωτους τους 150 εργαζόμενους, τους 200 αγρότες που παρέδωσαν τα προϊόντα τους, αλλά και τους κτηνοτρόφους, που παραδίδουν το γάλα «όχι γιατί δεν έχουμε χρήματα, αλλά βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν μπορούμε να κάνουμε αναλήψεις για πληρωμές», όπως είπε.

Έλλειψη πρώτης ύλης για φιάλες
Ο κ. Πρίντζος έκρουσε κώδωνα κινδύνου, ότι λόγω των κλειστών τραπεζών, δεν μπορεί να πληρωθεί και να γίνει προμήθεια της πρώτης ύλης για την Παρασκευή πλαστικών φιαλών, που κατασκευάζονται στη νέα μονάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει απόθεμα για περίπου 10 ημέρες, ενώ υπάρχει πρώτη ύλη για κατασκευή χάρτινων φιαλών για περίπου 30 μέρες.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές, υπάρχει ορατός κίνδυνος το ΕΒΟΛ να μην μπορεί να απορροφήσει το γάλατα των κτηνοτρόφων και έκανε λόγο για μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε έναν από τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας, που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στη χώρα.

Η αγορά έχασε 30.000 € ημερησίως
Εξαιτίας της κατάστασης, ο Νικήτας Πρίντζος τόνισε ότι λόγω της κατάστασης, ήδη χάθηκαν 30.000 € ημερησίως που πέφτουν στην αγορά από γαλακτοβιομηχανία για αναλώσιμα, καύσιμα κλπ., ενώ πρόσθεσε ότι το ΕΒΟΛ πληρώνει ποσό 300.000 € ετησίως στο κράτος για φόρους, τέλη και ασφαλιστικές εισφορές.
Από την περασμένη Δευτέρα που οι τράπεζες είναι κλειστές, η ζήτηση για τα προϊόντα της ΕΒΟΛ έχει μειωθεί από 5% την πρώτη ημέρα σε 15% σήμερα, κάτι που ο πρόεδρος απέδωσε στο γεγονός ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει τα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά.

Την ίδια ώρα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που φιλοξενούν τα προϊόντα ΕΒΟΛ δεν πλήρωσαν στο τέλος του μήνα, με αποτέλεσμα η γαλακτοβιομηχανία να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, καθώς οι εισπράξεις έχουν περιοριστεί σε 4.000 ως 5.000 € ημερησίως, σημειώνοντας πτώση 50-70%, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Πρίντζου.

«Να περισώσουμε ότι μπορούμε»
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου έβγαλε κραυγή αγωνίας για την κατάσταση που επικρατεί και έκρουσε κώδωνα κινδύνου, με την προοπτική να χαθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις και τα προγράμματα της ΕΕ για τους αγρότες, σημειώνοντας ότι η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Όπως ανέφερε «αν γίνει κατάσχεση εις χείρας τρίτων, επιδοτήσεις, προγράμματα και χρήματα της ΕΕ για τους αγρότες, θα χαθούν», προσθέτοντας ότι ο αγροτικός τομέας είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στη χώρα.

Ο κ. Πρίντζος δήλωσε υπέρ της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και κάλεσε την κυβέρνηση να καταλάβει ότι «οι νυν, οι πρώην και αυτοί που θα έρθουν να λάβουν σοβαρά υπόψη την ανήσυχη ησυχία του αγροτικού κόσμου».

Ο πρόεδρος του ΕΒΟΛ, τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις έπρεπε να συμπράξουν για να μη φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και ευχήθηκε να λειτουργήσουν όλοι με σύμπνοια, λογική και ομόνοια για να μην οδηγηθούμε σε διχαστικές καταστάσεις.

Καταλήγοντας, ο Νικήτας Πρίντζος κάλεσε όλους τους πολιτικούς να σκύψουν στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε για να περισώσουν ότι μπορούν, ενώ εκτίμησε ότι το μεγάλο κακό στην οικονομία έγινε και η κατάσταση δεν θα ομαλοποιηθεί εντός λίγων ημερών.