24210 95638 - 95095
thessaliatv.gr : Μία Ένωση στη Θεσσαλία, μία τιμή και υψηλή στο σιτάρι!
25 Ιουν 2015

Να μην παραδοθεί αμαχητί και να δώσει την τελευταία μάχη όχι στα μαρμαρένια αλώνια, αλλά σε αυτά του κάμπου στον θερισμό, είναι αποφασισμένος ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας…  Συνειδητοποιώντας ότι στα χρόνια της κρίσης περιθωριοποιείται από την κατάρρευση του παλιού μοντέλου των συνεταιρισμών και διαπιστώνοντας ότι βρίσκεται στο στόχαστρο των δανειστών για την φορολογική του αφαίμαξη. έχει ξεκινήσει την αντεπίθεσή του στους εμπόρους και τους μεσιτάδες, με δύναμη κρούσης τους νέους συνεταιρισμούς.

 Την αρχή την έκανε η πιο υγιής Ένωση της Θεσσαλίας αυτή του Βόλου που ανακοίνωσε παραλαβή σιτηρών με 25 λεπτά το κιλό και μάλιστα με άμεση πληρωμή, ενώ παρέμβαση έκανε η ΕΑΣ Βόλου και στο κριθάρι με 15 λεπτά το κιλό.  Ακολούθησε η νέα Ένωση Καρδίτσας που αναλαμβάνει τη συγκέντρωση στα σιλό της Ματαράγκας χωρητικότητας 6000 τόνων και στόχος είναι το δίκτυο των νέων συνεταιρισμών να αρχίσει να δραστηριοποιείται προς όφελος και των παραγωγών και των κτηνοτρόφων, ώστε να μην παρατηρηθεί και φέτος το φαινόμενο των τελευταίων χρόνων να καρπώνονται όλη την υπεραξία των θεσσαλικών δημητριακών οι λογής- λογής μεσιτάδες.  

 Ο λόγος ότι είχαν βγει οι έμποροι στα αλώνια και εκμεταλλευόμενοι τη δραματική έλλειψη ρευστότητας στον κάμπο ξεκίνησαν προσφέροντας 22 και 23 λεπτά το κιλό, τιμή που δεν δικαιολογούνταν από τις διεθνείς τάσεις στην αγορά, αφού στο λιμάνι της Μπολόνια ο τόνος έφτανε να πωλείται πάνω από τα 300 ευρώ. Αυτό αποτελεί και το όραμα του προέδρου της ΕΑΣ Βόλου Νικήτα Πρίντζου, ο οποίος μάλιστα είναι διατεθειμένος αν οι τάσεις στην αγορά δημητριακών παραμείνουν ανοδικές να προσφέρει ακόμη υψηλότερη τιμή παραλαβής. Ο κ. Πρίντζος πάντως θεωρεί με βάση και το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, πως ήρθε η ώρα για την πολυπόθητη συγκρότηση μιας  Ένωσης συνεταιρισμών για όλη τη Θεσσαλία, η οποία θα αναλαμβάνει τη συγκέντρωση όχι 5 και 10 χιλιάδων τόνων σιτηρών, αλλά 100 και 150 χιλιάδων, αφού διαθέτει τις υποδομές, όπως είναι αποθήκες και σιλό. Με τον τρόπο αυτό θα κατορθώσει να παίρνει ο παραγωγός από την αγορά τιμές ανάλογες με αυτές που εισέπραξαν φέτος το χειμώνα (από 30 μέχρι και 38 λεπτά το κιλό) όσοι παραγωγοί είχαν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν ιδιωτικά το προϊόν.

 Μιλώντας στο thessaliatv.gr, τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης αυτού του νέου δευτεροβάθμιου συνεταιριστικού οργάνου σε επίπεδο περιφέρειας (αυτό θα περιέχει και το νέο Ν/Σ για τους συνεταιρισμούς του Β. Αποστόλου) μέχρι και 50 εκατομμύρια ευρώ, για τη λειτουργία του. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι νέες Ενώσεις της Λάρισας και της Καρδίτσας, ενώ δεν αποκλείεται τις προσεχείς ημέρες να υπάρξει νέα μάζωξη των συνεταιριστικών οργανώσεων της Θεσσαλίας και πάλι στ Αμπελάκια για συμβολικούς λόγους, αφού εκεί ιδρύθηκε ο πρώτος συνεταιρισμός επί Τουρκοκρατίας.. Το σκεπτικό είναι στα αλώνια ο παραγωγός να λαμβάνει άμεσα ρευστότητα στα 4/5 της  τρέχουσας τιμής π.χ. στα 20 από τα 25 λεπτά και στη συνέχεια να γίνεται συνολική εμπορία του προϊόντος για λογαριασμό όλων των συνεταιρισμένων αγροτών και να αποδίδεται πίσω η διαφορά από την τελική τιμή πώλησης.

Στο παιχνίδι των αντιδράσεων των αγροτών για τη φορολογία και η Copa Cogeca
 Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, τους οποίους προτείνουν οι δανειστές που ζητούν από το 13 να πάνε του χρόνου στο 33%! Για το σκοπό αυτό ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου αναλαμβάνει πρωτοβουλία μαζί με προέδρους άλλων Ενώσεων , να βρεθούν στο γραφείο του υπουργού κ. Αποστόλου και να ζητήσουν την ενεργοποίηση της Copa Cogeca, του ευρωπαϊκού συνεταιριστικού οργάνου, του οποίου την αντίδραση λαμβάνουν σοβαρά υπόψη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

 Με την προτεινόμενη από τους θεσμούς υψηλή φορολογία από το πρώτο ευρώ, αλλά και τη φορολόγηση των επιδοτήσεων, σε συνδυασμό με τις προτάσεις για την κατάργηση των επιδοτήσεων σε αγροτικό πετρέλαιο και ρεύμα, ο πρωτογενής τομέας θα οδηγηθεί σε βαθύτατη ύφεση. Μόνη διέξοδος η επανενεργοποίηση των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών και η σθεναρή αντίσταση από το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, που ήδη ετοιμάζει ένα θερμό χειμώνα έντονων και δυναμικών κινητοποιήσεων