Banner for Espa

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Α.Σ ΒΟΛΟΥ πρός τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Λευτέρη Αυγενάκη

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, ο νομός Μαγνησίας επλήγη σε πολύ μεγάλο βαθμό, τόσο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, όσο και από τις πλημμύρες του φθινοπώρου.

Περισσότερο θεωρούμε ότι επλήγησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας.

Τον Ιούλιο του 2023 η καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε κυρίως χωριά που βρίσκονται δυτικά της πόλεως του Βόλου, αλλά και χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, είχε σαν συνέπεια να καούν χιλιάδες στρέμματα με δενδρώδεις καλλιέργειες (Αμυγδαλιές και Ελιές) και βοσκότοποι. Απαιτείται να παρέλθουν τουλάχιστον 7-8 χρόνια προκειμένου οι δενδροκαλλιεργητές των παραπάνω χωριών, να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα δέντρα τους, να καρποφορήσουν ξανά και να αποκτήσουν εκ νέου εισόδημα. Είναι επιβεβλημένο η πολιτεία να λάβει τα μέτρα εκείνα για την αναπλήρωση των χαμένων αυτών εισοδημάτων των Αγροτών.

Στις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς του Ιουλίου δυστυχώς προστέθηκαν και οι δύο θεομηνίες (DANIEL & ELIAS) του Σεπτεμβρίου που έπληξαν, κυρίως, τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου και του Πηλίου, αλλά και την πόλη του Βόλου.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν και συνεχίζουν να παραμένουν πλημμυρισμένες, τεράστιες καλλιεργούμενες εκτάσεις με Αραβόσιτο, με Βαμβάκι, με Βιομηχανική Τομάτα, με Μηδική, καλλιέργειες που δεν μπόρεσαν μέχρι σήμερα να συγκομισθούν. Απαιτείται να παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα για να υποχωρήσουν τα νερά από τα 25.000 πλημμυρισμένα στρέμματα και τουλάχιστον ένας επιπλέον χρόνος για να καταστούν καλλιεργήσιμα ξανά αυτά τα χωράφια.

Άλλες καλλιεργούμενες εκτάσεις διαβρώθηκαν ή καλύφθηκαν με φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να παραμένουν ακαλλιέργητες και να είναι αδύνατο να καλλιεργηθούν για την επόμενη τουλάχιστον χρονιά, ενώ ακόμη περισσότερο δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν και πότε θα επανέλθουν στην πρότερη μορφή τους, ακόμη και με παρεμβάσεις. Γεωργικά μηχανήματα, γεωτρήσεις, σωλήνες άρδευσης, μέχρι και σήμερα παραμένουν μέσα στο νερό και έχουν καταστραφεί.

Οι δενδροκαλλιέργειες (Αμυγδαλιές, Φυστικιές, Καρυδιές) των παρακάρλιων χωριών (Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλος) ακόμη και σήμερα είναι πλημμυρισμένες και έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Οι δενδροκαλλιεργητές των εν λόγω χωριών δεν έχασαν μόνο τη φετινή σοδειά τους, αλλά δυστυχώς έχασαν τα δένδρα τους και το εισόδημά τους για τα επόμενα 7-8 χρόνια και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα αποστραγγιστούν τα νερά από τα χωράφια την αμέσως επόμενη χρονιά. Και σε αυτή την περίπτωση θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για την απώλεια των εισοδημάτων των επόμενων χρόνων.

Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έχουν περιέλθει και οι κτηνοτρόφοι των παρακάρλιων χωριών (Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Κεραμίδι, Ριζόμυλος). Πέραν της απώλειας του ζωικού κεφαλαίου και των ζωοτροφών τους, αλλά και της καταστροφής πληθώρας σταβλικών εγκαταστάσεων,  έχουν πλέον μόνιμο πρόβλημα διατροφής των ζώων τους και αυτό διότι οι βοσκότοποι γύρω από τον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας έχουν στην ουσία εξαφανιστεί. Είναι πλημμυρισμένοι και θα εξακολουθήσουν να είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Οι βοσκότοποι αυτοί που αποτελούσαν για πολλά χρόνια τον μόνιμο τόπο βοσκής των κοπαδιών των κτηνοτρόφων των παρακάρλιων χωριών, έχουν πλέον χαθεί τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Μιλάμε για μεγάλο αριθμό ζωικού κεφαλαίου από βοοειδή και αιγοπρόβατα, πέραν των 30.000 χιλιάδων.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι των περιοχών που βρίσκονται δυτικά της πόλεως του Βόλου, αλλά και στις περιοχές του Δήμου Ρήγα Φεραίου, λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Και σε αυτή την περίπτωση έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί οι βοσκότοποι και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Η πολιτεία θα πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα αποζημίωσης, αλλά και χρηματοδοτικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για προμήθεια ζωοτροφών, στο πλαίσιο των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι επίλυσης και αντιμετώπισης του κρίσιμου αυτού ζητήματος, ανάλογοι με εκείνους που εφαρμόσθηκαν στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας και άλλων περιοχών.

Η μη επαρκής στήριξη εκ μέρους της πολιτείας θα δυσκολέψει περαιτέρω τη δραματική ούτως ή άλλως κατάσταση που βιώνουν από το καλοκαίρι έως και σήμερα ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος του Ν. Μαγνησίας.

 

Με εκτίμηση,

Για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

 

Στέφανος Α. Διακομής

Κοινοποίηση:

1.      Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Κικίλια

2.      Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Ζέττα Μακρή

3.      Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο

4.      Βουλευτή Μαγνησίας, κ. Χρήστο Μπουκώρο

5.      Βουλευτή Μαγνησίας, κ. Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο

6.      Βουλευτή Μαγνησίας, κ. Βασίλειο Μεταξά

7.      ΕΘΕΑΣ