24210 95638 - 95095
12 Ιαν 2021: Με αφορμή το παραπλανητικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Bestworksgr.com με τίτλο «Θέσεις εργασίας στη Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ», έχουμε λάβει πληθώρα αιτήσεων και βιογραφικών από συμπολίτες μας, οι οποίοι αναζητούν εργασία. Προς αποκατάσταση της αληθείας οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι την παρούσα χρονική στιγμή ο Συνεταιρισμός μας δεν ζητά προσωπικό.                  02 Ιουν 2020: Διακρίσεις για το φρέσκο γάλα της ΑΒ Βασιλόπουλος                 08 Απρ 2020: ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΠΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΒΟΛΟΥ                 24 Απρ 2019: Αμνοερίφια από την ΕΒΟΛ σε φορείς και Δήμους της Μαγνησίας                 18 Ιουλ 2018: ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις σε αγρότες του νομού από πλημμυρικά φαινόμενα και χαλαζοπτώσεις                 10 Απρ 2018: Αρχές Μαΐου στα νησιά της χώρας το νέο γάλα 18 ημερών της ΕΒΟΛ Μέρισμα 1000 € στα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Βόλου                
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13 Νοε 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου (Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου-ΕΒΟΛ), το τελευταίο διάστημα γίνεται αποδέκτης πολλών παραπόνων  αγροτών,  κυρίως νέων, από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, στον οποίο και ανήκει γεωγραφικά κατά κύριο λόγο η Συνεταιριστική μας Οργάνωση, σχετικά με την καλλιεργήσιμη γη γύρω από τη Λίμνη Κάρλα. Για το λόγο αυτό  κάνει γνωστά τα εξής :

  1. Ουδεμία αρμοδιότητα έχει η ίδια για το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα που υπάρχει με την καλλιέργεια των χωραφιών της λίμνης Κάρλας του νομού Μαγνησίας,  εκτάσεως 10.000 στρεμμάτων περίπου. Όπως τονίσαμε και στις διάφορες επιτροπές αγροτών που μας επισκέφθησαν από τα παρακάρλια χωριά τον τελευταίο μήνα για να μας εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για το άναρχο καθεστώς που επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζεται έως και σήμερα στην περιοχή της Κάρλας, αποκλειστικά αρμόδιο είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εάν εκτός του Υπουργείου έχουν αρμοδιότητα και άλλοι φορείς εμείς αυτό δεν το γνωρίζουμε.
  2. Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός όμως ότι στην αναφερόμενη περιοχή επικρατεί καθεστώς αυθαιρεσίας σχετικά με την καλλιέργεια των χωραφιών γύρωθεν της λίμνης. Χωρίς διαφανείς διαδικασίες μεγάλες εκτάσεις κατέχονται και καλλιεργούνται από λίγους, όχι περισσότερους από δέκα (10), οι οποίοι απολαμβάνουν την παραγόμενη αγροτική παραγωγή και τα δικαιώματα των επιδοτήσεων. Η προσπάθεια σε προγενέστερο χρόνο να δοθούν τα εν λόγω χωράφια σε ακτήμονες και άλλους δικαιούχους των παρακάρλιων περιοχών απέτυχε διότι τα 7 ή 10 στρέμματα που προορίζονταν για καλλιέργεια δεν ήταν οριοθετημένα. Κανείς δεν γνώριζε την ακριβή τους θέση σε περίπτωση που ήθελε να τα καλλιεργήσει. ‘Ετσι δημιουργήθηκαν προσωρινές ομάδες από τις οποίες τα εκμεταλλεύονταν ορισμένοι ……….., έναντι ευτελούς μισθώματος και τα επέκτειναν αυθαίρετα καλλιεργώντας τεράστιες εκτάσεις που δεν τους ανήκαν  και κατοχυρώνοντας δικαιώματα επιδοτήσεων. Αυτό συνέβαινε παλαιότερα και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Αν σήμερα επισκεφθεί κάποιος την περιοχή θα δει τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα να οργώνουν και να σπέρνουν παράνομα αυθαίρετες εκτάσεις. Κανείς δεν τους ενοχλεί. Δικαίως διαμαρτύρονται οι αγρότες ότι κανένας δεν νοιάζεται. Λένε και προφανώς έτσι είναι ότι αν υπήρχε η πρόβλεψη ενός υψηλού προστίμου για όποιον καλλιεργούσε αυθαίρετα θα αποτρέπονταν  η υφιστάμενη κατάσταση.

Τα όσα περιγράφουμε μπορεί εύκολα κανείς να τα επιβεβαιώσει  απευθυνόμενος στους αγρότες των χωριών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, οι οποίοι και θα κατονομάσουν όλους όσους αυθαιρετούν. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί. Συντασσόμεθα με τους αγρότες όλων των παρακάρλιων χωριών για να αναδείξουμε το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Αν και επανειλημμένα έχουμε υποβάλλει προτάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αλλά δεν εισακουσθήκαμε.

Θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα ο Νόμος 4061/2012, ο οποίος είχε ανακοινωθεί ότι θα ισχύσει από 01/11/2018. Ο Νόμος αυτός …………………………….

 Να γίνει εντός το πολύ ενός μηνός τουλάχιστον επί χάρτου η κατάτμηση των χωραφιών σε τεμάχια των 50 ή 100 στρεμμάτων , να γίνει σχετική ανάρτηση και να υποβάλλουν άμεσα αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι, να τους χορηγηθούν μέχρι 100 στρέμματα όπως προβλέπεται από το Νόμο και σύμφωνα με τα κριτήρια που προβλέπει ο Νόμος μέχρι τον μήνα Απρίλιο που γίνονται οι καλλιέργειες(βαμβάκι-καλαμόκι-ψυχανθή,κ.λ.π.)υπάρχει πολύς χρόνος αρκεί να το θελήσουν οι αρμόδιοι.

Να ανακοινωθούν αυστηρά υψηλά πρόστιμα για όσους καλλιεργούν αυθαίρετα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου θέλοντας να συμβάλλει θετικά στην άμεση αντιμετώπιση του θέματος ανακοινώνει

  1. Ότι είναι πρόθυμος να αναλάβει με δικά του έξοδα να γίνει η κατάτμηση(με ειδικούς επιστήμονες τοπογράφους)
  2. Να καλλιεργήσει όσες εκτάσεις δεν σέρνονται είτε γιατί πνίγονται, είτε είναι ακαλλιέργητες πολλά χρόνια(μπαϊρια) με ζωοτροφές κάνοντας και τα σχετικά έργα. Το κριθάρι, καλαμπόκι, ενσήρωμα, ψυχανθή,κ.λ.π. που θα παραχθούν από 2 ή 3 ή και 4 χιλιάδες στρέμματα θα δοθούν δωρεάν στους κτηνοτρόφους των παρακάρλιων χωριών.

Υπολογίζεται να παραδώσουμε πάνω από 2.000 τόνους ζωοτροφές. Οι ζωοτροφές θα δοθούν στον Δήμο ή στην Περιφέρεια για να γίνει η διανομή δωρεάν στους κτηνοτρόφους.

Έτσι θα βοηθήσουμε την κτηνοτροφία του τόπου μας που περνάει δύσκολα αυτά τα χρόνια να σταθεί όρθια.

Έχουμε την οικονομική δυνατότητα και θα το κάνουμε με μεγάλη χαρά.

Καλούμε όλους τους αγρότες του Ν.Μαγνησίας να μας συμπαρασταθούν σε αυτή την προσπάθεια και ποιος ξέρει ίσως αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμησης.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                            Νικήτας Πρίντζος

Ο Αντιπρόεδρος                                    Στέφανος Διακομής

Ο Γραμματέας                                        Στέργιος Βουλάγκας

Ο Ταμίας                                                 Ιωάννης Συρταδιώτης

Τα μέλη                                                   Ηλίας Ιωάννου

                                                                Χρήστος Τσιαμήτας

                                                                Δημήτριος Σπαθής

                                                                Νικόλαος Μπατζιάκας