Banner for Espa

ΕΘΕΑΣ: Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος επισκέψεων του Προεδρείου στις περιοχές της Θεσσαλίας – Επιτακτική ανάγκη η άμεση στήριξη των πληγέντων

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος συναντήσεων, που πραγματοποίησε το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αντικρίζοντας από κοντά τις τεράστιες ζημιές, που έχει υποστεί ο αγροτικός τομέας εξαιτίας της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των επισκέψεων στις πληγείσες περιοχές, το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. επισκέφθηκε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, αλλά και υποδομές αυτών, που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές εξαιτίας των πλημμυρών. Τα μέλη των Συνεταιρισμών συζήτησαν και έθεσαν επί τάπητος τα άμεσα μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, τόσο ώστε οι νέοι αγρότες να μην εγκαταλείψουν τους κόπους, που «έχτισαν» και είδαν να καταστρέφονται μέσα λίγες ώρες, όσο και να διαφυλαχθεί το εισόδημά τους, καθώς έχασαν μέρος ή ολόκληρη τη φετινή παραγωγή τους.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου- Μαγνησία

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης (04/10) ο Πρόεδρος της ΕΘ.Ε.Α.Σ, κ. Παύλος Σατολιάς, ο Αντιπρόεδρος, κ. Ανδρέας Δημητρίου, ο κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘ.Ε.Α.Σ. και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης επισκέφθηκαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, όπου συνομίλησαν με τον Πρόεδρο, κ. Ιωάννη Κράββαρη, τον Αντιπρόεδρο, κ. Γεώργιο Βασιλείου, τον Διευθυντή κ. Διονύση Βαλασσά και τον κ. Δημήτριο Σπανό, μέλος του Δ.Σ. της ΕΘ.Ε.Α.Σ. Να αναφέρουμε πως στη συνάντηση παρευρέθηκαν και από τον Αγροτουριστικό Γυναικείο Συνεταιρισμό, η Πρόεδρος, κα. Μαρία Τσανάκα και η Αντιπρόεδρος, κα. Δήμητρα Παπούλια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου μίλησαν για τα προβλήματα, που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία, τόσο στις υποδομές της περιοχής, όσο και στην παραγωγή, καθώς οι ζημιές από τις πλημμύρες σημειώθηκαν ενόψει περιόδου συγκομιδής των μήλων, αλλά και των καστάνων. Ο Συνεταιρισμός μέσω της συνάντησης ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα και να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός για την πλήρη ανάταξη της περιοχής. Επιπλέον, μετά τις ζημιές που υπέστη ο Συνεταιρισμός είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχθεί, όπως και οι παραγωγοί, καθώς έχουν μεγάλη απώλεια παραγωγής.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου
Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων- Μαγνησία

Στη συνέχεια το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. βρέθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου – Β. Σποράδων. Εκεί, ο Πρόεδρος, κ. Θωμάς Δάμτσας, ο Αντιπρόεδρος, κ. Απόστολος Χανιάς, ο Διευθυντής, κ. Αναστάσιος Ψοφογιώργος, αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες και παραγωγοί μίλησαν για τις σοβαρές ζημιές που έχει υποστεί ο Συνεταιρισμός, τόσο σε μηχανήματα εργαλεία, κλούβες, όσο και σε συσκευασμένα έτοιμα προϊόντα (ελιές, λάδια), όπως και σε ζωοτροφές, λιπάσματα κτλ. Επιπλέον, καταστροφές έχουν σημειωθεί και στον περιβάλλοντα χώρο, περιορίζοντας σημαντικά τον χώρο του οικοπέδου. Ο Συνεταιρισμός ζητά «άμεση αποζημίωση μηχανημάτων, εργαλείων, δηλαδή ότι έχει σχέση με τη σοδειά, την παραγωγή για να μπορέσει να λειτουργήσει η Οργάνωση».

Θεσσαλία
Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου – ΕΒΟΛ- Μαγνησία

Αργότερα, τα μέλη της ΕΘΕΑΣ μετέβησαν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου – ΕΒΟΛ, όπου και συνάντησαν τον Πρόεδρο, κ. Στέφανο Διακομή. Στην εν λόγω σύσκεψη παρευρέθηκαν, ο Αντιπρόεδρος, κ. Δημήτριος Σπαθής (του Ηλία), οι Διοικητικοί Σύμβουλοι, οι κ.κ. Ηλίας Ιωάννου και Χρήστος Τσιαμήτας, ο κ. Δημήτριος Σπαθής, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Νίκος Μπατζιάκας και μέλη των Συνεταιρισμών. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις απώλειες του ζωϊκού κεφαλαίου και τις πλημμυρισμένες εκτάσεις. Η Πολιτεία, όπως τόνισε, ο Πρόεδρος θα πρέπει να προβεί άμεσα σε ενέργειες, προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες, αλλά και οι παραγωγές που χάθηκαν. Μάλιστα, όπως τονίστηκε θα πρέπει να υπάρξει πρόληψη για τη στήριξη των παραγωγών σε βάθος πενταετίας, των οποίων οι εκτάσεις πλημμύρισαν.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγοί Αργυροπουλίου – Λάρισα

Να σημειωθεί πως το Προεδρείο μετέβη και στον «Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγοί Αργυροπουλίου», όπου γίνεται μία προσπάθεια από 40 άτομα για παραγωγή αχλαδιών, μήλων και άλλων φρούτων.  Ο Συνεταιρισμός ζητά να υπάρξει άμεση αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου να αποκατασταθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που αποτελεί βασικό πυλώνα του αγροτικού τομέα της χώρας.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ» – Λάρισα

Το πλαίσιο των επισκέψεων της ΕΘΕΑΣ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, συνεχίστηκε με την παρουσία στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ». Από την πλευρά του Συνεταιρισμού στη σύντομη σύσκεψη μετείχαν, ο Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ, κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, ο Αντιπρόεδρος, κ. Νικόλαος Γούσιος, ο Ταμίας, κ. Κωνσταντίνος Ζάντζας και τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτριος Γούσιος και η κα. Δήμητρα Γάκη.

Επισημάνθηκε η τεράστια και ανεπανόρθωτη καταστροφή, τόσο σε φυτικό, όσο και σε ζωικό κεφάλαιο, καθώς και οι τεράστιες ζημιές, που προκλήθηκαν σε έγγειο και πάγιο κεφάλαιο. Εκφράστηκε η αγωνία για τη συνέχιση του γεωργικού επαγγέλματος μετά το παραπάνω γεγονός και τα συνεπακόλουθά του. Τονίστηκε δε, πως θα πρέπει να είναι άμεση και στο 100% της ζημιάς η κάλυψη με κρατική αρωγή. «Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ως συνεταιρισμός παίρνουμε υπ’ευθύνη μας μεγάλο οικονομικό βάρος για την κάλυψη των αναγκών των παραγωγών. Τελειώνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε ότι επιτέλους θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής άμεσα» επισημαίνει χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο Συνεταιρισμός.

Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας- Καρδίτσα

Τέλος, το Προεδρείο επισκέφθηκε και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, όπου ο Προέδρος, τα μέλη του Συμβουλίου και κυρίως οι νέοι κτηνοτρόφοι και γεωργοί, που έπαθαν ολοκληρωτική καταστροφή τόνισαν, πως εάν οι αποζημιώσεις δεν είναι άμεσες και στο ύψος του κόστους της επαναγοράς των ζώων και της αποκατάστασης των εδαφών, αλλά και της αποζημίωσης της παραγωγής, που χάθηκε με βάση το αυξημένο κόστος εισροών της προηγούμενης χρονιάς, η σημερινή απογοήτευση των παραγωγών και ειδικά των νέων κτηνοτρόφων και γεωργών θα δώσει τη θέση της στην εγκατάλειψη της περιοχής από τους νέους. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει κύριο ρόλο στη στήριξη να έχουν οι Συνεταιρισμοί και γι’ αυτό τα μέτρα στήριξης πρέπει οπωσδήποτε να τους περιλαμβάνουν.

Πηγή: etheas.gr